• Salgsdataene for den helt nye Nissan Micra afslører kundernes foretrukne farver
  • Enigma Black er den mest populære farve hos kunderne i Europa – præcis som for 10 år siden
  • Energy Orange og andre lysere farver står for over en fjerdedel af salget
  • De historiske data for ældre udgaver afslører, hvordan forbrugernes smag har ændret sig
  • Påvirkningen fra sociale trends skinner igennem – eksempelvis ”Apple-effekten” bag de hvide nuancers popularitet
  • Nissans designeksperter forudser endnu mere sprælske farver i fremtiden

 

25.9.2017 Nissans salgsdata for den helt nye Micra viser, hvilke farver kunderne vælger. Dataene viser, at den klassiske Enigma Black i øjeblikket er nummer et tæt fulgt af Gunmetal Grey.

 

Samtidig har producenten også frigivet historiske informationer om, hvad Micra-kunderne tidligere har valgt. Og tilsammen giver de indsigt i, hvor meget de populære farver til Micra – og kundetrenden – har ændret sig i løbet af over 15 år.

 

2017: Back to black efter 10 år

  

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

Femte generation af Micra kom til salg i maj måned i år. Som billedet (ovenfor) viser, har kunderne valgt lige mange biler i farverne Enigma Black og Gunmetal Grey, der hver står for 21 % af de solgte biler – altså hver især ca. en femtedel af alle de biler, der er bestilt i Europa.

 

Det er en tilbagevenden til den sorte farve, da det også var den mest populære farve for præcis 10 år siden, som man kan se ud fra de historiske salgsdata (se nedenfor).

 

Glaze White indtager tredjepladsen (14 %), og lige efter følger Nissans sprælske nye farver Passion Red (11 %), Energy Orange (9 %) og Power Blue (7 %). Tilsammen er disse farver repræsenteret på over hver fjerde af alle Micra-modeller, der er blevet solgt indtil nu.

 

Micras store udvalg af individualiseringsudstyr er blevet vel modtaget af kunderne. Individualiseringsprogrammet giver mulighed for at tilføje kontrastfarver på kofangere, døre, fælge og sidespejle. Desuden kan elementer på sæder, dørbeklædning og instrumentpanel ændres med indvendig individualisering.

 

Der er over 100 kombinationer af individualisering, og de overkommelige priser har samtidig øget efterspørgslen.

 

Nutidens farvevalg står i stor modsætning til Micras farver og kundernes valg i den tid, modellen har eksisteret.

 

Ved udgangen af det 20. århundrede var verden eksempelvis fokuseret på det nye årtusinde, og hvordan de næste 100 år ville blive for menneskeheden. Derfor udviste bilkøberne en enorm interesse for futuristiske metallakeringer, og en femtedel af alle solgte Micra-modeller var lakeret i forskellige sølvfarvede nuancer.

 

 

2003: Blå og sølvfarvede biler er mest efterspurgt

 

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

Trenden med de futuristiske sølvfarvede nuancer var stadig tydelig i 2003 (se ovenfor) – et år efter lanceringen af 3. generation af Micra. En anden populær farve var den nye lyse farve Cornflower Blue, som kunne fås for første gang. Den havde været vist i meget af reklamematerialet for bilen, og det viser, hvor meget reklamer kan påvirke kundernes valg.

 

Men farveudvalget til Micra var stadig meget konservativt. Der var ikke nogen specielt iøjnefaldende eller sprælske farver bortset fra to nuancer af grøn. Bemærk desuden den lave andel af hvide biler, der blev solgt, selv om forandringen var på vej.

 

 

2007: Et større udvalg af farver til Micra

 

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

I 2007 fik Micra opfrisket designet og konstruktionen, og samtidigt blev nye farver og en bredere farvepalet introduceret. Billedet (ovenfor) viser, hvordan salget var mere jævnt fordelt blandt de 12 farver end før. Sort var den mest solgte farve – præcis som i dag.

 

De blå og grønne farver var alle udgået, og der er nu to røde farver. Hvid bliver mere og mere populær, hvilket afspejler de sociale trends vedr. forbrugerteknologi – eksempelvis efterspørgslen efter Apple iPhone.

 

2012: ”Apple effekten” er i fuld gang

 

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

I 2012 (se ovenfor) solgte Nissan 4. generation af Micra. Det mest markante er en stor stigning i salget af hvide biler – ”Apple effekten” er i fuld gang – og det store fald i salget af sorte biler.

 

Blå har gjort comeback med tre forskellige nuancer. Orange stod for en ganske lille del af efterspørgslen – en situation, som er vendt helt på hovedet i 2017 med den helt nye Micra. I dag er 9 % af de solgte biler orange.

 

Hvordan vælger Nissan farverne til mærkets biler?

 

Udviklingen af farverne til den helt nye Micra startede samtidigt med, at designteamet arbejdede på de første skitser til bilen – for ca. fem år siden.

 

Nissan tilstræber altid at bruge farver, der er interessante for kunderne, og som styrker modellens karakter/design. Historiske salgsdata – som præsenteret ovenfor – analyseres altid. I et segment, der er så konkurrencepræget som det europæiske B-hatchback-segment, havde Nissan en stærk tro på, at kunderne ville være åbne over for mere dristige farver, hvilket resulterede i lanceringen af farverne Energy Orange og Pulse Green.

 

Priyanka Gaitonde, som er Senior Colour Designer hos Nissan Design Europe, udtaler følgende: “Helt fra start var det en prioritet i forbindelse med designet af den helt nye Nissan Micra, at kunderne skulle være det centrale punkt i bilen, og at det udtryksfulde og sportslige design skulle fremhæves.

 

Hun fortsatte: ”En af de modige farver, der blev valgt, var Energy Orange. Orange er i forvejen en fremtrædende Nissan farve – eksempelvis til Nissan GT-R, selv om den præcise farvenuance, som designteamet valgte, skulle repræsentere den helt nye Micras optimistiske karakter”.

 

Hvordan ser fremtiden så ud? Udbuddet af farver vil blive ved med at udvikle sig i takt med fremskridtene i farveteknologien, og det vil afspejle større sociale trends, der påvirker forbrugernes valg. Det kan godt være, at sort bliver populær igen, men branchens prognoser viser, at der vil være en stigning i antallet af farver med en høj kromaticitet. Det er en måleenhed for farvernes renhed og henviser ofte til den procentvise andel af hvid, sort eller grå i en given farve. Farver med høj kromaticitet ser meget levende ud og er en mere ren udgave af den pågældende farve.

 

Efterspørgslen efter individualiseringsmuligheder forventes også at stige. På mange områder forlanger kunderne nu, at de får mulighed for at forme de produkter, de køber. Forskning har også vist, at kunderne er villige til at betale mere for et skræddersyet produkt, hvis de kan være aktivt involveret i den kreative proces.

 

### 

Udgivet af Nissan